Η «Πιο Μεγάλη Δευτέρα»

Είναι κάτι σαν το «Πιο μεγάλο Παζάρι».
Η ίδια με την παλιά καλή Μεγάλη Δευτέρα αλλά λίγο πιο αποκαλυπτική και κερδοφόρα. Έρμαιο όσων την κατάντησαν την «Πιο Μεγάλη Δευτέρα».
Η Καινή Διαθήκη δεν ξέρω τι λέει για τη Μεγάλη Δευτέρα αλλά ξέρω τι λέει το έργο του Franco Zeffirelli. Αν ρωτήσεις τον Έλληνα τι είναι το πάσχα, θα σου πει ότι είναι μια ευκαιρία να δούμε ένα καλό εργάκι που παίζεται κάθε χρόνο, μια ευκαιρία για μαγειρίτσα και ξεροψημένη πετσούλα αρνιού, να πετάξουμε δυναμιτάκια την Ανάσταση και να πάμε να κοινωνήσουμε χωρίς να νηστέψουμε. Τη στιγμή μάλιστα που πίνουμε την Κοινωνία είμαστε σίγουροι ότι έτσι και υπάρχει μεταθάνατον ζωή, εμείς έχουμε καβατζώσει στάνταρ μια θέση.
Όταν ένας φοιτητής του Manchester University αποφάσισε να ξεκοιλιάσει ένα αρνί, να το παλουκώσει σε μια σούβλα και μετά να φάει από τη γλώσσα και τον εγκέφαλο μέχρι τα αρχίδια του αρνιού, όλοι ξεσηκώθηκαν που μια Αγγλική οικογένεια τον κατήγγειλε στην Αστυνομία η οποία τον συνέλαβε. Ξεσηκώθηκαν γιατί αυτά είναι τα έθιμα της πατρίδας μας. Αλλά αν κάποιος ξένος εφαρμόσει τα δικά του έθιμα στη χώρα μας, είμαστε οι πρώτοι που θα αντιδράσουμε και θα φωνάξουμε.
Μόνο τα δικά μας έθιμα ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε. Γιατί είναι αληθή. Γιατί είναι αγνά και θρησκευτικά. Σε αυτά πιστεύουν όλοι οι θρησκόκαυλοι που κάνουν νηστεία με τυρί από πατάτα και μπιφτέκι σόγιας μέχρι το ξέσκισμα της Κυριακής. Γιατί ο Ιησούς, αφού τόσο πολύ τον πιστεύουν και τον ακολουθούν, είχε οργανώσει ένα γλεντάκι μετά τη Σταύρωσή του με 5000 αρνιά και 7000 μέτρα κοκορέτσι για να το φχαριστηθεί. Γιατί ο Ιησούς είναι ψηλός με γαλάζια μάτια και μούσια όπως στο έργο και αφού αναστήθηκε του έφτιαξε μαγειρίτσα η Παναγία.
Όταν απαξιώνουμε την ιστορία, τα πιστεύω, τις εικασίες αν θέλετε και τις προσωπικές αναλαμπές του καθενός στο βωμό του κέρδους των κρεοπωλείων και των τουριστικών θερέτρων, δεν δικαιούμαστε να φωνάζουμε για κάποια άλλη ιστορία που παραποιείται.
Στη χώρα μας φωνάζουμε μόνο όταν νοιώθουμε ότι μας αδικούν. Ακούμε δεκάδες ειδικούς και επιστήμονες να ωρύονται για το βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού. Δεν ήξεραν τόσα χρόνια ότι τα βιβλία αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση και μαζί αλλάζουν οι ευθύνες για την ήττα το 1897 και τη Μικρασιατική καταστροφή. Δεν ήξεραν ότι η ιστορία παραποιείται σε κάθε καινούρια έκδοση. (Δεν πιστεύω βέβαια στην μοναδικότητα της ιστορίας και την ύπαρξη της αντικειμενικής αλήθειας αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.)
Έτσι ακριβώς και η Μεγάλη Δευτέρα. Τα παιδιά μαθαίνουν για το Πάσχα από τα Kinder Έκπληξη και τον Zeffirelli παρά από τα βιβλία και τους γονείς τους. Όχι ότι θα έπρεπε υποχρεωτικά να μάθουν αλλά τη στιγμή που η ημιμάθεια θεωρείται χειρότερη της αμαθείας, ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν για το Πάσχα, τα πάθη του ανθρώπου Ιησού και τα λεγόμενα της Χριστιανικής Εκκλησίας είναι κάτι παραπάνω από λανθασμένος.
Έτσι έφτασε και η Μεγάλη Δευτέρα να γίνει η «Πιο Μεγάλη Δευτέρα». Όχι μόνο στον Alpha που το «Μεγάλο Παζάρι» έγινε το «Πιο μεγάλο παζάρι» αλλά παντού. Έτσι καταντήσαμε εμείς τη Μεγάλη Δευτέρα. Με δώρα, εκπλήξεις πίσω από κουρτίνες και ημίγυμνα τσόλια να πουλάνε το προϊόν.
Δηλώστε συμμετοχή.
Προλαβαίνετε.
Εγώ πάντως δήλωσα ήδη.
Το μεσημέρι θα φάω Mc Σαρακοστή.

jesuszeffirelliportrait.jpg

Advertisements

9 Responses to Η «Πιο Μεγάλη Δευτέρα»

 1. Ο/Η Rigelian λέει:

  «Θρησκόκαυλοι»: Πολύ καλό!

  Εγώ έφαγα χοιρινό με μετσοβόνε και πατάτες, στο φούρνο, από χθες.

  Το θέμα όμως, ποιο είναι;
  Η θρησκεία;
  (Ας διαβάσουμε λίγο Richard Dawkins)
  Το τυπικό της;
  Τα ήθη και έθιμα της πατρίδος μας;
  To βιβλίο της ιστορίας;
  Η παιδεία γενικότερα;

 2. Ο/Η Bookofski λέει:

  Έλληνες και εκκλησία.. big f*ckin issue,
  i dont even wanna go there.. μυρίζομαι μπλεξίματα.

  Καλή εβδομάδα και καλό μήνα

 3. Ο/Η neofitos λέει:

  #rigelian: όλα είναι θέματα προς συζήτηση και αμφισβήτηση.

  #bookofski: μακριά κι αγαπημένα. καλό μήνα και καλή βδομάδα

 4. Ο/Η martina λέει:

  χμμ όντως πολλά τα θέματα αλλά εγώ θα σχολιάσω ασχολούμενη λίγο με την «άλλη ιστορία»

  Η μοίρα της Ιστορίας το έχει να «παραποιείται»(?)…και ο καθένας το έχει τάμα φαίνεται να την μερεμετίζει κατά διαστήματα…ο Οργουελ τελικά αποδείχτηκε «προφήτης»..όχι πως προφήτεψε τίποτα φοβερό βέβαια..απλά ήταν καλός γνώστης της ανθρώπινης ψυχολογίας και κατά συνέπεια της Ιστορίας….η Ιστορία θα γράφεται και θα ξαναγράφεται όσο υπάρχουν νεότερες έρευνες και κανένα συμπέρασμα της προκοπής…

 5. Ο/Η neofitos λέει:

  #martina: δεν το θεωρώ πάντως κακό αυτό. Σύμφωνα με τον Foucault η ιστορία αποτελείται από μικρά μικρά κομμάτια τα οποία συνθέτουν κάθε φορά την κάθε έννοια. τα στοιχεία αυτά και όχι η ύπαρξη του αντικειμένου είναι αυτά που το προσδιορίζουν και του αποδίδουν νόημα. Έτσι και στην ιστορία. Το κάθετί δομείται από μικρά στοιχεία που το χαρακτηρίζουν ανάλογα και την οπτική γωνία. δεν υπάρχει μία αντικειμενική αλήθεια και ιστορία.

 6. Ο/Η martina λέει:

  Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στην έρευνα …αξιοθρήνητο όμως δεν είναι να «ερευνάς» και στο μόνο συμπέρασμα στο οποίο να μπορείς ή να θέλεις να καταλήξεις να είναι ότι πχ… στο συγκεκριμένο μέρος πριν 2.500 έζησαν κάποιοι που έκαναν εκείνο έκαναν το άλλο , να εξιδανικεύεις τα πάντα, να ψάχνεις μέχρι και κοινό dna και μετά να ..κάααθεσαι..!!!

  Η «αλήθεια» εφόσον εκπορεύεται από υποκείμενα αδυνατεί να χαρακτηριστεί από αντικειμενικότητα…αν και πολύ θα το ήθελε..

 7. Ο/Η neofitos λέει:

  #martina: συμφωνώ με το τελευταίο αν και δεν είμαι σίγουρος αν θα το ήθελε. Είμαι βέβαιος ότι γελάει κάθε φορά που δυό άνθρωποι περιγράφουν το ίδιο γεγονός από διαφορετική οπτική γωνία

 8. Ο/Η martina λέει:

  Μα αυτοί δεν περιγράφουν το γεγονός….περιγράφουν την άποψή τους για το γεγονός….

  Γιατί να μην το ήθελε βρε Νεόφυτε? Εγώ πάλι νομίζω ότι κρυφογελά με την ανάγκη τους να την ιδιοποιηθούν….

 9. Ο/Η neofitos λέει:

  #martina: όπως και να χει γελάει και πολύ μάλιστα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: