Τσάμπα μαλάκες

Ο Νίκος είναι βάζελος.
Πορωμένος αλλά όχι τρελαμένος.
Οπαδός αλλά όχι χούλιγκαν.
Φαντάρος και όχι μισθοφόρος.
Ο Νίκος ζει τη ζωή του όπως τη διάλεξε. Όπως την προγραμμάτισε και όπως του ήρθε. Απλά, λιτά, βαρετά. Ο Νίκος είχε διαρκείας και πήγαινε συνέχεια στο γήπεδο. Όχι γιατί η ομάδα του τον ανέβαζε. Όχι γιατί η ομάδα του τον ευχαριστούσε. Πήγαινε γιατί είχε μάθει από μικρός να είναι Παναθηναϊκός και να φωνάζει «Γαμιέται ο Θρύλος κι ο Πειραιάς».

Ο Κώστας είναι γαύρος.
Πορωμένος αλλά όχι τρελαμένος.
Οπαδός αλλά όχι χούλιγκαν.
Φαντάρος και όχι μισθοφόρος.
Ο Κώστας ζει τη ζωή του όπως τη διάλεξε. Όπως την προγραμμάτισε και όπως του ήρθε. Απλά, λιτά, βαρετά. Ο Κώστας είχε διαρκείας και πήγαινε συνέχεια στο γήπεδο. Όχι γιατί η ομάδα του τον ανέβαζε. Όχι γιατί η ομάδα του τον ευχαριστούσε. Πήγαινε γιατί είχε μάθει από μικρός να είναι Ολυμπιακός και να φωνάζει «Γαμιέται ο ΠΑΟ κι η Λεωφόρος».

Ο Νίκος κι ο Κώστας βρέθηκαν να σπουδάζουν στο Λονδίνο. Την Κυριακή που έπαιζαν οι ομάδες τους στο final four του μπάσκετ βρέθηκαν σε μια pub που έδειχνε το παιχνίδι. Έκατσαν δίπλα δίπλα. Και με άλλους, όχι μόνοι τους. Είχαν περάσει λίγες μέρες από τα επεισόδια στην Παιανία και ήταν όλοι φορτωμένοι. Δεν τα είχαν ζήσει τα επεισόδια από κοντά αλλά είχαν νοιώσει την πίκρα, το πάθος, το μίσος.
Κάτι παιδιά άρχισαν να πετάνε σπόντες. Όταν ακούστηκε η λέξη νεκρός τα αίματα άναψαν. Αρχίσαν με μπινελίκια και συνέχισαν με σπρωξίματα. Όλοι φώναζαν, όλοι απειλούσαν.
Τσάμπα μάγκες.
Από την πόρτα εμφανίστηκε ο πορτιέρης του μαγαζιού. Με ένα λαιμό σαν κορμό δέντρου. Και οι 20 έκατσαν ξανά στη θέση τους και έβγαλαν το σκασμό. Ο πορτιέρης βούτηξε τυχαία το Νίκο και τον Κώστα. Τους πέταξε έξω από το μαγαζί και απείλησε τους άλλους ότι θα ακολουθήσουν έτσι και συνεχίσουν.
Ο Νίκος και ο Κώστας βρέθηκαν έξω από την pub. Πήραν κι οι δύο το δρόμο για το μετρό. Ο καθένας έβριζε. Από μέσα του. Σε λίγο απέξω τους. Σε λίγο φωναχτά. Σε λίγο πιάστηκαν στα χέρια. Όχι απλό ξύλο. Πολύ ξύλο. Και οι δύο ρίχναν και οι δύο έτρωγαν. Όταν σταμάτησαν να χτυπιούνται έκατσαν κι οι δύο στο πεζοδρόμιο. Οι μάπες τους ήταν ματωμένες. Κοιτούσαν ο ένας τον άλλο. Με μίσος αλλά και με λύπηση.
Ανάμεσά τους είχαν ένα τούβλο. Από αυτά που βρίσκονται τυχαία στις ταινίες εκεί που τα χρειάζονται οι ήρωες. Κοίταζαν κι οι δύο το τούβλο. Ήθελαν κι δύο να το αρπάξουν και να το σπάσουν στο κεφάλι του άλλου. Ξαφνικά έκαναν κι οι δύο ένα μέτρο πίσω. Κι άλλο ένα. Κι άλλο ένα.
Δεν σήκωσαν το τούβλο γιατί κότεψαν. Δεν το σήκωσαν γιατί αγαπούσαν πολύ τη ζωή τους. Δεν το σήκωσαν γιατί δεν είχαν κάποιον μαλάκα να τους φωνάξει: «Τέλειωσέ τον. Μην τον κοιτάς. Τέλειωσέ τον».
Σηκώθηκαν και άρχισαν να τρέχουν αφήνοντας αίματα πίσω τους και το τούβλο να περιμένει κάποιον να το σηκώσει.
Κάποιον δολοφόνο.

Κάποιον μάγκα… τσάμπα μάγκα.

Κάποιον ηλίθιο.

Κάποιον μαλάκα… τσάμπα μαλάκα

Advertisements

17 Responses to Τσάμπα μαλάκες

 1. Ο/Η Rigelian λέει:

  Έτσι ακριβώς…
  Δυστυχώς.

 2. Ο/Η allimiamera λέει:

  Ωραίο ήταν. Μπράβο σου!

 3. Ο/Η tsopanis λέει:

  Ναι ρε φίλε ,σωστός…
  Μία στιγμή υγιούς σκέψης=μία στιγμή απόλυτης «ωριμότητας»…
  Αυτή η τελευταία πόσο λείπει από τις μέρες μας!!!
  Καλό σου Πάσχα 😉

 4. Ο/Η martina λέει:

  Θα σταθώ στο «…Πήγαινε γιατί είχε μάθει από μικρός να ….» σε σχέση με το «ζει τη ζωή του όπως τη διάλεξε..»..και αναρωτιέμαι..μήπως πρόκειται τελικά για μιά ακόμα αυταπάτη..από τις πολλές που επιτρέπουμε να ορίζουν και να καθορίζουν τη ζωή μας..?

  Φίλε tsopanis , αυτήν την στιγμή «υγιούς σκέψης» πρέπει να της δώσουμε χώρο και χρόνο για να υπάρξει…για να μπορέσουμε τελικά να διαλέξουμε..

 5. Ο/Η Rigelian λέει:

  Αυταπάτες;
  Στην ζωή μας έχουμε πολύ περισσότερες επιλογές από όσες θέλουμε να πιστεύουμε. Βέβαια, ελευθερία σημαίνει επιλογή και αποδοχή των συνεπειών της.

 6. Ο/Η neofitos λέει:

  #allimiamera: thanx (στο πα και προφορικά αλλά…)

  #tsopanis: και θα συνεχίσει να λείπει δυστυχώς. Καλή ανάσταση. Έσφαξες πολλά από τ’ αρνιά σου;

  #martina: πολλά πράγματα τα καθορίζουμε εμείς και άλλα μας τα επιβάλλουν άλλοι άνθρωποι αλλά και καταστάσεις. ίσως είναι πάλι το τι μας βολεύει και όχι το τι είναι. Και είναι οι στιγμές και οι συγκυρίες που μπορεί να μη μας δώσουν χρόνο να σκεφτούμε. Πρέπει από μικροί να καλλιεργούμε μια πατέντα αντιμετώπισης καταστάσεων συνδυάζοντας τη λογική και το συαίσθημά μας (όσο δύσκολο κι αν είναι στην πράξη αυτό)

  #rigelian: το θέμα είναι τι κάνεις με τις επιλογές σου. Πως τις χρησιμοποιείς.

 7. Ο/Η Giwrgos λέει:

  poly kalo paidia… bravo.. !!!

 8. Ο/Η martina λέει:

  Γιατί rigelian σου φαίνεται περίεργο? Ναι, αυταπάτες…ψάξε ψάξε και θα τις βρείς…

  Περι αυτάπατης πρόκειται Νεόφυτε..μην μας τρομάζει η λέξη…ποιά δυνατότητα επιλογής? το κατέστημενο σου προσφέρει 5-10 επιλογές δημιουργώντας σου την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να επιλέξεις….απλά ξέρεις τι γίνεται ? μέσα στα πλαίσια του δυνατού «μηδενίζουμε το κοντέρ» και μετά ..»γράφουμε» τις δήθεν «επιλογές» μας…

  Αλλά αυτό για μένα δεν είναι επιλογή..παρά απλή επίφασή της…
  και στην τελική βρε αδελφέ δεν θέλω να επιλέξω…βαρέθηκα τις «κουρτίνες»….θέλω να δημιουργήσω εκ του μη όντος …γίνεται…?

 9. Ο/Η neofitos λέει:

  #Giwrgos: thanx. (ένα παιδί είμαι πάντως)

  #martina: σου έυχομαι ολόψυχα να δημιουργήσεις από το μηδέν. κι εγώ θα ήθελα. Αν δεν τα καταφέρω πάντως θα έχω τουλάχιστον αυτές τις 5-10 επιλογές για να επιλέξω. Πολλές φορές σε έναν άνθρωπο αρκεί να έχει επιλογές. Ακόμα κι αν αυτές οι επιλογές είναι ουσιαστικά ίδιες. Ακόμα κι αν αυτές οι επιλογές σε οδηγούν στον ίδιο προορισμό.

 10. Ο/Η martina λέει:

  Σ’ευχαριστώ για τις ευχές σου γιατί αισθάνομαι πως τις εννοείς….δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω..είμαι και εγώ ένα ακόμα «προϊόν» της κοινωνίας μου οπότε δέχομαι παρόμοιες επιρροές με όλους τους υπόλοιπους…στις αντιστάσεις διαφέρουμε εμείς οι άνθρωποι…

  Αλλά το θέμα για μένα δεν είναι ότι έχουμε «επιλογές»..αυτές τις έχουμε ίσως και με το παραπάνω…το θέμα είναι ότι δεν έχουμε τις επιλογές που θα θέλαμε εμείς οι ίδιοι να έχουμε…

  Πολλές φορές σκέφτομαι όλους αυτούς που βγήκαν για μιά «βόλτα» και δεν επέστρεψαν…

 11. Ο/Η neofitos λέει:

  #martina: το να βγεις μια «βόλτα» και να μην ξανάρθεις είναι κι αυτό μια επιλογή. αν δεν έχεις τις επιλογές που θέλεις, προσπάθησε να τις κυνηγήσεις. Όσο προλαβαίνεις.

 12. Ο/Η martina λέει:

  Εκ πρώτης αυτό φαίνεται…αλλά ό,τι φαίνεται είναι κιόλας?

  Ας εφαρμόσω το αγαπημένο μου παιχνίδι «παίζομεν-με-τις-λέξεις»..για να δω τι απόθεμα έχω…
  Μμμ…νομίζω πως η σωστή λέξη στην προκειμένη περίπτωση της «βόλτας» δεν είναι η λέξη «επιλογή» αλλά η λέξη «λύση»=λύσις->λύσιμο… η «βόλτα» λοιπόν δεν είναι επιλογή αλλά το βίαιο λύσιμο στον γόρδιο δεσμό των φυτευτών επιλογών «μας».. η λύση όταν πλέον δεν υπάρχουν επιλογές…

 13. Ο/Η neofitos λέει:

  #martina: θεωρώ ότι υπάρχουν πάντα και άλλες επιλογές πέρα από τη βόλτα. Και ίσως αυτή η βόλτα να δημιουργεί καινούριους γόρδιους δεσμούς που θα λυθούν ακόμα δυσκολότερα. Θεωρώ τη βόλτα μια ευκαιριακή λύση, εξ’ ου και επιλογή.

 14. Ο/Η martina λέει:

  ‘Ολες οι «επιλογές» θα έχουν τον χαρακτήρα της «ευκαιριακής λύσης» αν και εφόσον δεν εκπορεύονται από την βαθύτερη γνώση και αποδοχή του ρόλου μας ως υπάρξεις….

  Υ.Γ. Εσύ γιατί νομίζεις ότι υπάρχεις? – η ερώτηση είναι ρητορική..

 15. Ο/Η neofitos λέει:

  #martina: δυστυχώς οι περισσότερες επιλογές μου είναι ευκαιριακές. εύχομαι να περάσω σύντομα κια στις άλλες.

 16. Ο/Η martina λέει:

  hint: θυμάσαι το μάθημα στο σχολείο όπου διαβάζαμε ένα κείμενο και έπρεπε να εντοπίσουμε την κεντρική ιδέα ? κάνε την αντιστοιχία…νομίζω πως μόνο τότε οι ευκαιριακές λύσεις γίνονται προσωπικές επιλογές…

 17. Ο/Η neofitos λέει:

  #martina: μπορεί μέσα από τις ευκαιριακές αυτές λύσεις να βρω τις επιλογές μου. το ίδιο εύχομαι και σε σένα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: