Αι στο διάολο, είναι και Μεγάλη Βδομάδα

Ο James αποφάσισε να έρθει διακοπές στην Ελλάδα.
Το ήθελε από μικρός που του έδειχνε ο παππούς του φωτογραφίες από την Ελλάδα. Όταν πέθανε ο παππούς του, ο James κρέμασε στον τοίχο του δωματίου του τον μοναδικό πίνακα που είχε ζωγραφίσει ο παππούς του. Δεν ήταν κανένα έργο τέχνης αλλά το είχε ζωγραφίσει εκείνος στο ταξίδι με το οποίο γιόρτασε τη συνταξιοδότησή του. Απεικόνιζε ένα μικρό ορθόδοξο εκκλησάκι και δίπλα τη θάλασσα. Κάτω κάτω έγραφε «Agios Kosmas, Athens 1973».
Ο James είχε ορκιστεί στον παππού του ότι κάποια στιγμή θα πήγαινε στην Ελλάδα και θα επισκεπτόταν αυτό το μικρό εκκλησάκι. Και ίσως… ίσως… να προσπαθούσε να το ζωγραφίσει κι εκείνος για να το χαρίσει στον εγγονό του.
Ο James έφτασε με τη γυναίκα του στην Αθήνα. Μόνο μια μέρα του είχε αφήσει η μέγαιρα να πάει στο ξωκλήσι την ώρα που εκείνη πήγαινε σε ένα εμπορικό (το Mall σκεφτόμουν) που της είπε η καθαρίστρια του ξενοδοχείου ότι είναι καταπληκτικό.
Ο James πήρε έναν καμβά και ξεκίνησε για το Ελληνικό. Το ταξί τον άφησε πάνω στην παραλιακή. Ήθελε να περπατήσει ως το ξωκλήσι μέσα από το χωματόδρομο που του είχε περιγράψει ο παππούς του. Η λαχτάρα του για χωματόδρομο γρήγορα σβήστηκε πάνω στην άσφαλτο. Δεν απογοητεύτηκε γιατί ήξερε ότι από το 1973 είχαν περάσει αρκετά χρόνια. Το μόνο που ήθελε ήταν να δει μπροστά του εκείνο το τοπίο που έχει αποτυπωθεί φωτογραφικά στο μυαλό του από τον πίνακα του παππού του. Το όμορφο ξωκλήσι που βρέχεται σχεδόν από το κύμα και πίσω δέντρα… πολλά δέντρα και τίποτα άλλο. Περπάτησε μερικά λεπτά μέχρι να φτάσει στο ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά. Ήλπιζε το ξωκλήσι να έχει παραμείνει ίδιο όπως στον πίνακα. Μάταια…
Η οπτική γωνία ήταν σωστή. Το ξωκλήσι ήταν στη θέση του και το κοίταζε από τη σωστή μεριά. Τη μεριά που είχε αποτυπώσει ο παππούς του. Τι ήταν όμως αυτό πίσω του που του χάλαγε την εικόνα; Τι ήταν αυτό που βεβήλωνε τον πίνακα του παππού του; Τι ήταν αυτό που του έφερνε δάκρυα στα μάτια; Τι ήταν αυτό που τον αηδίαζε;
Μπροστά του βρισκόταν μια μεγάλη ταμπέλα «Ακρωτήρι Lounge». Το lounge το καταλάβαινε. Το Ακρωτήρι δεν ήξερε τι σημαίνει. Τι υποτίθεται ότι είναι. Τι αντικαθιστά. Αλλά δεν είχε σημασία. Ότι και να ήταν αυτό το θέμα ήταν ότι του χάλαγε το όνειρο, την εικόνα, την υπόσχεση.
Πήγε στο ξωκλήσι να βρει κάνα παπά να ρωτήσει τι έχει γίνει. Το ξωκλήσι ήταν φυσικά κλειστό. Ένα αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια έφτασε στο χώρο και πάρκαρε. Κατέβηκαν μερικοί παπάδες και ανάμεσά τους ο αρχοντόπαπας. Φαινόταν ότι ήταν ανώτερος από τους άλλους από τον τρόπο που τον περικύκλωναν. Τους περίμενε στο ξωκλήσι αλλά εκείνοι πήραν αντίθετη κατεύθυνση. Προχώρησε προς το μέρος του αρχοντόπαπα αλλά οι άλλοι μαυροφορεμένοι μπράβοι τον έσπρωξαν και τον πέταξαν κάτω. Ήθελε μόνο κάτι να ρωτήσει. Δεν καταλάβαινε γιατί του φέρονταν έτσι. Λες και ήταν συνεννοημένο το σύμπαν για να μην εκπληρώσει την υπόσχεσή που είχε δώσει.
Είδε τους παπάδες να μπαίνουν στο «Ακρωτήρι Lounge». Κάθησαν σε ένα τραπέζι που τους υποδέχτηκαν κάτι κουστουμάτοι. Σε 5 λεπτά το τραπέζι είχε γεμίσει αστακομακαρονάδες και ο αρχοντόπαπας είχε πέσει με τα μούτρα στο φαί. Τα χέρια του έσπαγαν με μανία τις δαγκάνες του αστακού και το μούσι του είχε βαφτεί κόκκινο από τη σάλτσα. Φαινόντουσαν τόσο καλή παρέα. Θα ήθελε κι ο James να είναι σε μια τόσο καλή παρέα και να τρώει χαρούμενος. Αλλά δεν ήταν. Στεκόταν μόνος σε ένα βράχο και παρακολουθούσε τους παπάδες που τώρα είχαν τελειώσει το φαγητό τους και χαιρετιόντουσαν.
Ο Αρχιτράγος αγκάλιασε τον αρχηγό των κουστουμάτων. Στο μυαλό του James ήρθε χαιρετισμός ραπεράδων έτσι που αγκαλιαζόντουσαν φορώντας χρυσά δαχτυλίδια και κολιέ. Ο Αρχίπαπάς πήρε το χαρτοφύλακα που του έδωσε ο κουστουμάτος και έφυγε με τη συνοδεία του. Την ώρα που έβαζε το γυαλί ηλίου, είδε τον James να τον κοιτάει έκθαμβος. Αγκάλιασε σφιχτά τον χαρτοφύλακα και αναφώνισε την ώρα που οι κομπάρσοι έσκαγαν στα γέλια:
«God bless me… Respect»

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=88566132

Advertisements

13 Responses to Αι στο διάολο, είναι και Μεγάλη Βδομάδα

 1. Ο/Η Rigelian λέει:

  Καλά, προς τι η έκπληξη;
  Δεν γνωρίζεις ότι η εκκλησία είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης και ακινήτων στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας;
  Περίμενες κάτι άλλο από ανθρώπους εξ’ ορισμού φανατικούς;

  ΥΓ: Τι μεγάλη εβδομάδα; Έχει 8 μέρες;;;

 2. Ο/Η κολοκύθι λέει:

  Xi , ραντεβού τη Παρασκευή στον επιτάφειο Νεόφιτε.

 3. Ο/Η neofitos λέει:

  #rigelian: δεν εξεπλάγην. απλά διάβασα το άρθρο και τσαντίστηκα.

  #κολοκύθι: θα προκαλέσεις επεισόδια χουλιγκάνε; θάνατος στις μελιτζάνες

 4. Ο/Η Bookofski λέει:

  Θάνατος σε όλους τους παπαδες… χεχε

 5. Ο/Η GK λέει:

  Νεόφυτε το θέμα που άνοιξες είναι πολύ μεγάλο και πολύ εύκολο να το κρίνετε όλοι σας έτσι χωρίς να γνωρίζετε πράγματα και καταστάσεις.
  Δεν θα μπω στην διαδικασία να δώσω κάποια εξήγηση ούτε και περιληπτικά γιατί θα καταχραστώ έτσι τον χώρο στο blog σου.

  Όσο για σένα bookofski.. δεν έχω λόγια να εκφραστώ!
  Για όνομα του Θεού, γιατί να γράψεις κάτι τέτοιο μου λες?

 6. Ο/Η Bookofski λέει:

  @gk
  Την ώρα που έκανα το comment ήμουνα high.
  Το έκανα για να δω αν θα προκαλέσω κάποια αντίδραση σαν την δική σου.
  Πέτυχε.
  Συγνώμη αν σε προσέβαλα.

 7. Ο/Η neofitos λέει:

  #GK: Δεν άνοιξα κανένα θέμα. Το θέμα είναι ανοιχτό και απασχολεί την κοινή γνώμη. Το δημοσιέυμα της Ελευθεροτυπίας είναι αληθινό. Όσο για το πως συμπεριφέρονται οι ιερείς αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να το σχολιάσει. Μπορείς να δώσεις όσες εξηγήσεις θέλεις πάντως. Γι αυτό είναι εδώ το blog. Για να κάνουμε κουβέντα. Σέβομαι τους κληρικούς (δεν εμπλέκω την πίστη και την θρησκεία όταν μιλάω για κληρικούς) αλλά κάποιες ενέργειες με εξοργίζουν, γιατί περιμένω κάτι καλύτερο.

  #bookofski: μπορείς να εκφράζεσαι όπως θέλεις αγαπητέ. Σ’ αρέσει να δημιουργείς εντάσεις έχω παρατηρήσει. Keep up the good work.

 8. Ο/Η Rigelian λέει:

  Μα είναι δυνατόν να μην εμλπέκεις την όποια θρησκεία με τους ιερείς της;

 9. Ο/Η neofitos λέει:

  #Rigelian: το να πιστεύεις σε μια θρησκεία, δεν συνεπάγεται ότι θεωρείς και τους ιερείς της άξιους εκπροσώπους της θρησκείας αυτής.

 10. Ο/Η Rigelian λέει:

  Μα, τότε, ποιους θεωρείς εκπροσώπους της; Από ποιους την έμαθες;;;

 11. Ο/Η neofitos λέει:

  #Rigelian: εκπρόσωπος της θρησκείας είναι αυτά που διδάσκει η κάθε θρησκεία μέσα από την γραπτή και την προφορική της παράδοση. Όταν στον Χριστιανισμό το τι πρέπει να κάνει και να μην κάνει ένας πιστός το έχουν καθορίσει παπάδες, ερχόμενοι σε αντίθεση με τα λεγόμενα της εκκλησίας, δεν είναι δυνατόν να τους θεωρεί κάποιος εκπροσώπους του θρησκείας.

 12. Ο/Η Rigelian λέει:

  Τα λεγόμενα της εκκλησίας δεν τα λένε παπάδες;;;
  Η …παράδοση από πού έχει προέλθει;

 13. Ο/Η neofitos λέει:

  #Rigelian: ο καθένας έχει την επιλογή αν ή να βρει τη θρησκεία μέσα του και να την πιστέψει όπως αυτός την έχει προσαρμόσει ή να την ακολουθήσει όπως του την σέρβιραν οι διάφοροι παπάδες, διεφθαρμένοι ή μη. δεν είναι κακό να ακολουθήσεις τον πρώτο δρόμο. αυτό λέω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: