Φειδίας

Ο Φειδίας ήταν ένας ήρεμος άνθρωπος.
Φορτωμένος με πολλές ευθύνες και όνειρα άλλων. Είχε πολλά χρόνια να βρεθεί στη γή. Είχε να πατήσει στην Αθήνα από τότε που την πρωτοάφησε. Τότε που όλοι τον αποχαιρέτησαν με τιμές και δόξα για αυτό που τους κληρονόμησε με τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη. Με αυτούς είχε δώσει το ραντεβού. και το ραντεβού έλεγε 06/04/2007 πάνω στον ιερό βράχο.
Ο Φειδίας δεν μπορούσε να συνηθίσει τα ρούχα του. Δεν είχε κατέβει καθόλου τον τελευταίο αιώνα στη γη και έτσι οι τελευταίες ενδυμασίες που είχε συνηθίσει ήταν λίγο πιο ανάλαφρες. Το τζιν που του είχαν δώσει τον στένευε αρκετά. Όπως και το τουριστικό μπλουζάκι με το σήμα «I love the Acropolis» που του είχαν κάνει δώρο πριν μερικά χρόνια στον Παράδεισο κάτι Γερμανοί τουρίστες, λάτρεις του Αθηναϊκού Πολιτισμού. Πόσο τους βαριόταν όλους αυτούς που πήγαιναν και του μιλούσαν για την Ακρόπολη. Αλλά το είχε δεχτεί ότι μόνο για αυτόν το λόγο θα τον πλησίαζε κάποιος κι έτσι προσπαθούσε ή να κρύβει την ταυτότητά του ή να το διασκεδάσει όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ήταν ακόμα νωρίς για το ραντεβού κι έτσι είπε να κάνει μια βόλτα στην Αθήνα. Στα 10 πρώτα λεπτά απέκτησε πονοκέφαλο από τη φασαρία. Δεν άντεχε να ακούει τις κόρνες και τις φωνές αλλά από την άλλη δεν ήθελε να πάει από τώρα στην Ακρόπολη. Ήθελε να ζήσει λίγο την Αθήνα. Του είχε λείψει αλλά δεν την αναγνώριζε και ιδιαίτερα. Αποφάσισε να μπει σε ένα internet cafe. Κάποιος του είχε μιλήσει για το internet και ήθελε να δοκιμάσει να δει τι είναι. Ο τυπάκος που ήταν στο μαγαζί τον είδε ψιλογέρο και άσχετο και αποφάσισε να τον βοηθήσει.
«Θέλω να μου βρεις τα πάντα που υπάρχουν στο internet για την Ακρόπολη».
Η αναζήτηση δεν διήρκεσε πολύ. Ο νεαρός του εξήγησε ότι θα έπρεπε να ανοίγει με το ποντίκι μία μία τις σελίδες και να διαβάζει (μην κολλάτε τώρα στο πως έμαθε να χρησιμοποιεί το ποντίκι και να διαβάζει Νέα Ελληνικά). Ο Φειδίας άρχισε να ανοίγει τις σελίδες μία μία όπως του είχε πει ο νεαρός αλλά οι πρώτες σελίδες που άνοιξε δεν μίλαγαν γι’ αυτή την Ακρόπολη, αλλά για κάποια άλλη που είχε κάνει κάτι κακό. Έψαξε να βρει το όνομά του, ή έστω αυτά των Περικλή, Ικτίνου και Καλλικράτη. Μάταια όμως. Οι δημιουργοί της καινούριας Ακρόπολης ήταν ένας Τσιτουρίδης, ένας Αλογοσκούφης, ένας Παπανδρέου, μια Παπαρήγα και ένας ΠΑΜΕ που είχε κάνει κατάληψη στην Ακρόπολη. Ο Φειδίας ανησύχησε μήπως η δική του Ακρόπολη είχε χάσει την αίγλη της.
Οι επόμενες σελίδες αφορούσαν τη δική του Ακρόπολη. Η πρώτη έλεγε ότι το αρχαίο μνημείο το είχε βάλει πρώτο σε μια ευρωπαϊκή λίστα με τα σημαντικότερα μνημεία ένας Βουλγαράκης (που όπως κατάλαβε ήταν ο θυρωρός της Ακρόπολης τώρα). Αυτό που συνειδητοποίησε βέβαια ήταν ότι ήταν απόλυτα φυσιολογικό να είναι ηα Ακρόπολη πρώτη στη λίστα λόγω ορθογραφίας. Γέλασε με τους κομπαστικούς λόγους εκείνων που μιλούσαν για τρανή εξέλιξη και συνέχισε στη επόμενη σελίδα.
Σ’ αυτήν μπορούσε να ψηφίσει για το αν η Ακρόπολη έπρεπε να είναι μέσα στα 7 θαύματα του Κόσμου. Τα είχε επισκεφτεί όλα τα άλλα υποψήφια κια πραγματικά δεν καταλάβαινε γιατί μπορούσαν να συγκριθούν με την Ακρόπολη. Ο Φειδίας ήταν κια λίγο ψωνάρα κια όπως και να το κάνουμε, το δικό του δημιούργημα το θεωρούσε πιο σημαντικό από όλα. Δάκρυα του ήρθαν στα μάτια όταν συνειδητοποίησε ότι η Ακρόπολη δεν ήταν μέσα στα πρώτα 7. Οργίστηκε με του βλάσφημους. Με το που θα έβρισκε τους άλλους δύο θα ξεκίναγαν εκστρατεία για να βγει 1η η Ακρόπολη.
Βγήκε από το internet cafe και ανηφόρισε προς τον ιερό Βράχο. Ένοιωθε μεγάλη συγκίνηση αν και είχε απογοητευτεί που στο δρόμο συναντούσε κυρίως τουρίστες και όχι Έλληνες, να συζητούν μαζεμένοι τα προβλήματα της πόλης. Σε ένα παγκάκι είδε καθισμένα 2 ελληνόπουλα. Τα ρώτησε:
«Παιδιά μου γνωρίζετε ποιος έκτισε την Ακρόπολη;»
τα παιδιά τον είδαν πολύ ξεμωραμένο για να τον κοροιδέψουν και είπαν να απαντήσουν σοβαρά.
«Κάποιος μαλάκας παππού τα αρχαία χρόνια».
Μπορεί να έλειπε πολλά χρόνια από την Ελλάδα αλλά το μαλάκας το είχε ακούσει και τον πείραξε.
Ανέβηκε στον Ιερό Βράχο. Ανάμεσα στους κατακόκκινπους Γερμανούς και τους πανευτυχείς Γιαπωνέζους, ξεχώρισε τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη, ντυμένους τσολιάδες (είχαν ζητήσει κάτι παραδοσιακό από τη γκαρνταρόμπα του παραδείσου) να κάθονται σε μια πέτρα μπροστά από τον παρθενώνα.
Δεν μίλησαν. Κοίταζαν τον ναό που κάποτε δέσποζε στην πόλη και προσπαθούσαν να τον θυμηθούν. Αυτό που έβλεπαν τώρα δεν ήταν παρά ένα συνοθύλευμα από μάρμαρο που δεν θύμιζε σε τίποτα τον παρθενώνα που εκείνοι δημιούργησαν. Εμφανίστηκε ένα σχολείο και η δασκάλα άρχισε να μιλάει στα παιδιά για τον Χρυσό αιώνα του Περικλή.
«Γλύπτης ο Φειδίας και αρχιτέκτονες ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης».
Τι; Αυτό ήταν; Γι’ αυτό δούλευαν ολόκληρη τη ζωή τους; Για μια ατάκα από μια δασκάλα που βιαζόταν να πάει τα παιδιά στο «Θανάση» για σουβλάκια; Και γιατί 3 ατάκες ο περικλής και αυτοι μόνο 1. Α θα του τα έψελναν του Περικλή ένα χεράκι όταν θα γύριζε από το ταξιδάκι του στη Νέα Υόρκη με την Ασπασία.
Ο Φειδίας πλησίασε τους κίωνες. Είδε δύο παιδιά που είχαν ξεμείνει από την τάξη να περιεργάζονται τους κίωνες. Αναθάρρησε και τα πλησίασε. τα παιδιά τον κοίταξαν με απορία. Μόλις είχαν γράψει σε έναν κίωνα «Γαμιέται ο Θρύλος κι ο Πειραιάς».
«Φύγετε απο κει γρήγορα» τους φώναξε
«Γαύρος θα ναι ρε μαλάκα» είπε το ένα παιδάκι στο άλλο, του έριξαν μια σφαλιάρα και έφυγαν τρέχοντας να ενταχθούν ξανά στο group.

«She said to me, Go steady on me.
Won’t you tell me what the Wise Men said?
When they came down from Heaven,
Smoked nine ’til seven,
All the shit that they could find,
But they couldn’t escape from you,
Couldn’t be free of you,
And now they know there’s no way out,
And they’re really sorry now for what they’ve done,
They were three Wise Men just trying to have some fun.»
James Blunt, Wisemen

Advertisements

3 Responses to Φειδίας

 1. Ο/Η neofitos λέει:

  Καλό Πάσχα. Τα λέμε την Τρίτη

 2. Ο/Η Rigelian λέει:

  Τι να λέμε τώρα…
  Από πού ν’ αρχίσω και πού να τελειώσω.
  Απλά εν συντομία: Ούτε που έχουν καταλάβει το μεγαλείο της Ακρόπολης και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού οι συγχρονοι τσιφτετέλληνες…

 3. Ο/Η neofitos λέει:

  #Rigelian: μελαμψές φυλές, κοντοπόδαρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: