Η «καύλα» και το interview

Η Λουκία ήταν μια πτυχιούχος Φιλοσοφικής.
Δεν είχε πολυκαταλάβει ποτέ γιατί διάλεξε να σπουδάσει Φιλοσοφία. Δεν την ενδιέφερε καθόλου η Φιλοσοφία για την ακρίβεια. Είχε απλά ακούσει ότι είναι καλή σχολή και ότι ανοίγονται πολλοί δρόμοι μπροστά σου αφού τελειώσεις. Τίποτα από τα δύο δεν είχε επαληθευτεί. Οι καθηγητές της δεν κατάφεραν καν να της εξάψουν το ενδιαφέρον για την φιλοσοφία. Για τη Λουκία ο Κάντ θα ήταν πάντα ένα όνομα απαγορευμένο σε μια αγγλόφωνη συζήτηση. Αυτό της είχε μείνει της ηλίθιας από 5 χρόνια σπουδών.
Το μόνο που είχε επαληθευτεί πανηγυρικά ήταν το ότι η Φιλοσοφική γέμιζε με λιγούρια. Τη Λουκία δεν τη χάλαγε ιδιαίτερα αυτό. Μη σας πω ότι γι αυτό είχε διαλέξει τη Φιλοσοφική. Είχε ιδιαίτερη ροπή προς το θέμα. Όχι τα λιγούρια. Τους άντρες γενικότερα. Ίσως γι’ αυτό να έμεινε στούρνος, γιατί το μόνο που την ένοιαζε ήταν να πηγαίνει στη σχολή όσο πιο ξέκωλη γινόταν. Οι λίμνες πάγωναν και η Λουκία φόραγε φούστα. Μπρος στο να βρει γκόμενο η Λουκία δεν υπολόγιζε τίποτα, ούτε κρύο, ούτε βροχή, ούτε μαθήματα.
Το πώς πήρε πτυχίο παραμένει μελανό σημείο. Αν και κάτι τα αγόρια που συνωστίζονταν γύρω της στις εξετάσεις και τις έγραφαν κανονικά τις απαντήσεις με αντάλλαγμα το τηλέφωνό της, κάτι τα σκυψίματα μπροστά στους καθηγητές, η Λουκία καθάρισε με ένα 5αράκι. Περήφανοι γονείς, λουλούδια στην αποφοίτηση, λιποθυμία του πρύτανη από το ντεκολτέ και τα σχετικά. Μεγάλη μορφή η Λουκία.
Μέχρι εκεί καλά όμως. Τώρα που έπρεπε να βρει δουλειά τι θα γινόταν; Με τι γνώσεις και με τι μυαλό θα την έβρισκε; Η Λουκία δεν είχε ψευδαισθήσεις. Ήξερε ότι ήταν στούρνος. Ήξερε ότι αν κατάφερνε κάτι, θα το κατάφερνε όπως τόσα χρόνια. Οι πολλοί δρόμοι που ανοίχτηκαν μπροστά της την οδήγησαν στο εξής ένα δικηγορικό γραφείο για ένα interview για δουλειά γραμματέως.
Στην πόρτα την υποδέχτηκε μια νεαρή κοπέλα σχεδόν αποκρουστική. Ακόμα κι αυτή πρέπει να τη γούσταρε λίγο τη Λουκία έτσι που είχε ντυθεί. Το δικηγορικό γραφείο ήταν αρκετά γνωστό και ο δικηγόρος μεγάλος γυναικάς, αν και παντρεμένος. Η Λουκία ήταν βέβαιη για την επιτυχία της αποστολής της. Ο μεγαλοδικηγόρος την είδε και σάστισε. Έτρεξε να της συστηθεί. Η Λουκία έβλεπε ήδη τον πρώτο μισθό να μπαίνει στο λογαριασμό της. Πριν προλάβει η Λουκία να πετάξει τις φονικές της ατάκες επενέβη μια 40αρα με ταγιέρ. «Γιώργο πήγαινε στο γραφείο σου, δεν θα σε χρειαστούμε άλλο. Θα κάνω εγώ το interview στη δεσποινίδα».
Η 40άρα με το ταγιέρ της οποίας το όνομα δεν συγκράτησε η Λουκία (συγκρατούσε μόνο τα ονόματα εκείνων των γυναικών από τις οποίες είχε φάει τον γκόμενο) την πήγε στην αίθουσα συνεδριάσεων. Η Λουκία δυσκολευόταν να κρύψει το βρακί της στην στενή καρέκλα που την έβαλε να κάτσει. Το interview ήταν μια καταστροφή για τη Λουκία. Όπως και για κάθε άλλη όμορφη κοπέλα που έμπαινε στο γραφείο ζητώντας δουλειά. Η 40αρα βλέπετε ήταν φίλη της γυναίκας του Γιώργου του μεγαλοδικηγόρου και αποστολή της, πέρα από τα λογιστικά, ήταν και το να κάνει εκείνη τα interview ώστε να φροντίζει να μένουν μακριά από τον Γιώργο τυχόν τσουλίτσες.
Βγήκε στο δρόμο κλαίγοντας. Ξέρετε, αυτό το λίγο το ψεύτικο. Αυτό το κλάμα που πείθει μόνο άντρες και μόνο όταν συνοδεύεται από μια γαμησable κλαίουσα. Ένοιωσε άχρηστη. Η 40αρα την είχε κάνει να αισθανθεί πολύ άσχημα. Με δυο λόγια την είχε κάνει να καταλάβει ότι για να βρει δουλειά έπρεπε να προσπαθήσει σκληρά, κάτι που η Λουκία δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει.
Άρχισε να περπατάει προς το μετρό μυξοκλαίγοντας. Το interview την είχε συγκλονίσει. Την είχε κάνει ακόμα και να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανασύρει από τον εγκέφαλό της τους προβληματισμούς της Hannah Arrendt περί της ύπαρξης του ατόμου που είχε αντιγράψει από τον Κώστα, ένα συμφοιτητή της που δεν έμεινε ανικανοποίητος για την προσφορά του. Σκεφτόταν τη ζωή της. Το μέλλον της, όταν ένα μηχανάκι φρέναρε για ελάχιστα δευτερόλεπτα δίπλα της, αρκετά για να της πει ένα «Τι κάυλα είσαι εσύ» και να εξαφανιστεί ξανά υπό το φόβο της παντόφλας. Η Λουκία σταμάτησε το μυξοκλάμα. Αυτό της αρκούσε για να είναι ευτυχισμένη. Όσο ένοιωθε «καύλα» θα τους έγραφε όλους στα παλιά της τα τακούνια. Και τον δικηγόρο, και την 40άρα και όλους.
Όσο ένοιωθε «κάυλα» ήταν εξασφαλισμένη.
Αργότερα, βλέπουμε.

Advertisements

8 Responses to Η «καύλα» και το interview

 1. Ο/Η Rigelian λέει:

  «Για τη Λουκία ο Κάντ θα ήταν πάντα ένα όνομα απαγορευμένο σε μια αγγλόφωνη συζήτηση»: Πάρα πολύ καλό!

 2. Ο/Η Captain Green λέει:

  Αυτό αποτελεί αιτία Διαζυγίου.

  Και απόλυσης της σαραντάρας βεβαίως βεβαίως…

 3. Ο/Η Bookofski λέει:

  something’s missing.. μας έχεις συνηθίσει σε καλύτερες περογραφές.
  Έχω κάποιες vital απορίες! Πως ήταν η Λουκία?
  Χαρακτηριστικά προσώπου, βυζιά, κώλος, σώμα?
  Πως γαμιόταν η καύλα? Που γαμιόταν?

  Ωραίο, απλά θα ήθελα περισσότερες «ροζ» περογραφές.

 4. Ο/Η neofitos λέει:

  #Rigelian: thanx

  #CaptainGreen: έπεσε τρελή παντόφλα captain

  #Bookofski: έπρεπε ε; στο επόμενο που θα έχει γκόμενα. Είνα σαν περιοδικό που στο εξώφυλλο έχει μια μουνάρα και σου υπόσχεται ότι είναι γυμνή και μέσα δεν δείχνει τίποτα.

 5. Ο/Η martina λέει:

  Βοοkofski: η περιγραφή ήταν ακριβέστατη..καύλα..

  Η Λουκία κινείται στα πλαίσια της ..αγοράς….ζήτηση-προσφορά…Πως το έλεγε o Vincent de Gournay? «laissez faire, laissez passer, le monde va de lui même»

  Η Λουκία έχει τους πόρους και η συνέντευξη ήταν εποικοδομητική γιατί τους εντόπισε…τώρα δεν έχει παρά να τους αξιοποιήσει…θα την συμβούλευα μόνο ότι πρόκειται για «μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»…

 6. Ο/Η neofitos λέει:

  #martina: η λουκία είναι μια αλκαλική μπαταρία. κάποια στιγμή θα σκουριάσει.

 7. Ο/Η dikasths λέει:

  Έχει πάρει πίπες η Λουκία με το κιλό…. Γαμιέται για μια πάστα η Λουκία… Κάντε ησυχία, γαμιέται η Λουκία… Τσιμπούκια «Η Λουκία», με σήμα το λιοντάρι… Όσο νυχτώνει, τον παίρνει απ’τονΑντώνη…

 8. Ο/Η neofitos λέει:

  #dikasths: μάλλον ξέρεις κάποια Λουκία ε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: